Kaj moram vedeti preden se lotim prenove kopalnice ali načrtujem novo kopalnico?

Prenovo kopalnice lahko izvedete zgolj z zamenjavo obstoječih elementov, lahko pa se lotite temeljite prenove in si omislite novo postavitev kopalniških elementov in tako povsem spremenite videz svoje kopalnice. Pri tem ste lahko bolj ali manj vezani na vodovodno inštalacijo, določene premike pa lahko kljub temu izvedete. Pri inštalaterju se pozanimajte o možnostih premika posameznih elementov glede na odtoke. Z uporabo mavčnih sten ter podometnih konstrukcij lahko rešite marsikatero težavo, saj na ta način lahko pod mavčnimi stenami brez neprijetnega razbijanja napeljete nove vodovodne cevi, na podometne nosilne konstrukcije pa boste lahko postavili tako umivalnik kot wc školjko.

shutterstock_192756557_cropped
tloris

Odločiti se morate ali želite viseče kopalniške elemente ali klasične. Kljub temu, da ima vaša „stara“ WC školjka odtok v tla, obstajajo možnosti da odtok premaknete v zid in izberete viseč program, zato se o tem posvetujte z inštalaterjem. Odločitev kakšen program kopalniške opreme želite je v tej fazi zelo pomembna, saj je potrebno vnaprej vedeti ali bo potreben premik cevi tako pri WC školjki kot tudi pri umivalniku. Glede umivalnika svetujemo nekoliko višjo postavitev (na 90 cm), še posebej če ste višje postave. Odločiti se morate tudi ali želite imeti kad ali tuš ali kombinacijo obeh. Tudi izbira prave armature sodi v čas pred načrtovanjem, saj številni proizvajalci nudijo tudi podometne armature za tuše in kadi, ki poleg lepega videza marsikdaj pomenijo ustrezno rešitev še posebej v majhnih tuš kadičkah. V kolikor se odločite za podometno armaturo, morate o tem obvestiti inštalaterja, saj mora ustrezno temu namestiti cevi. Obiščite našo trgovino in si oglejte številne možnosti postavitve, kar vam bo ob nasvetih našega prodajalca v pomoč pri idejni zasnovi kopalnice.

V kolikor se lotevate novogradnje, imate najverjetneje načrt ustreznega strokovnjaka, ki je že zarisal osnovo vaše kopalnice in upošteval vaše želje. Kljub temu je dobrodošel obisk v specializirani trgovini s kopalniško opremo, kjer boste lahko dobili vse informacije ter dodatne ideje katerih se morda projektant ni domislil.
Če se odločate za masažni sistem, bodisi v tušu ali kadi, vedite da je rešitev ogromno. Poleg že vnaprej pripravljenih sistemov proizvajalcev, lahko v svoji kopalnici namestite povsem individualni masažni sistem s šobami iz stene. Tudi to odločitev morate sprejeti pred postavitvijo cevi. Ta odločitev je vezana tudi na izbiro ustrezne armature, ki omogoča preklop iz masažnega sistema na običajen izliv vode. Ker je rešitev veliko, se pred odločitvijo posvetujte s strokovnjakom, bodisi inštalaterjem, bodisi v naši trgovini. V kolikor se odločate za tak sistem, izberite kvalitetne proizvode priznanih proizvajalcev.